Om te kunnen mediteren hoef je echt niet op een bergtop te zitten

Bezinning op het industrieterrein

‘Om te kunnen mediteren hoef je echt niet op een bergtop te zitten’

Woensdag 3 april 2019
Tekst en foto Marieke van Veen van het Weespernieuws

Visualiseer dit even: Als het volle maan is, komt er een groepje mensen bijeen in een donker, verlaten bedrijfspand aan de Pampuslaan. Daar ontsnappen zij, in het nieuwe Meditatiehuis van Karin Zevering en Diana Cieraad, aan de hectiek van alledag. 

De eerste woorden van het intro (‘Visualiseer dit even’) zijn niet zomaar gekozen. Binnen de werkwijze van Zevering en Cieraad is visualisatie een heel belangrijk onderdeel. Zevering: “Mensen denken vaak dat mediteren draait om het uitbannen van gedachten, maar dat lukt bijna niemand. In onze visie draait meditatie om het tot rust brengen en ontwarren van gedachten. De focus die hiervoor nodig is, kun je vrij eenvoudig bereiken met visualisatieoefeningen. Wij nemen de deelnemers mee naar een plek waar ze zich fijn voelen. Wij geven een voorzet, hoe die plek er verder uitziet bepaalt iedereen voor zichzelf.”

Industrieterrein

Wat ze ook voor zich zien, de meeste deelnemers zullen met hun geest vast niet afdwalen naar een kaal en grijs industrieterrein. “Ik snap dat je de Pampuslaan niet als de meest spirituele plek ziet, maar echt: dit stuk van het bedrijventerrein wordt steeds leuker”, zegt Cieraad. “In ons gebouw zitten meerdere kleinschalige, creatieve ondernemingen, op de hoek wordt momenteel een tweede appartementencomplex gerealiseerd, achter ons is Theaterpand Weesp gevestigd en daar tegenover zit een cafetaria.” Zevering vult aan: “Om te kunnen mediteren hoef je ook echt niet op een bergtop te zitten. Mediteren kan overal.” Tijdens de volle maan meditaties brandt er een maanlampje en stroomt het licht van de volle maan door de halfopen lamellen naar binnen.
Zevering en Cieraad werken sinds acht jaar samen. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens een meditatiebijeenkomst bij Karin thuis. Samen hebben ze Pursang opgericht, een perceptie atelier waar mannen en vrouwen die voelen dat ze ergens tegenaan lopen terecht kunnen voor ,onder meer, (meditatie ) workshops en coaching

Met dit atelier verhuisden ze in 2017 naar een ruimte in het bedrijfsverzamelgebouw Pampuslaan 59. Tijdens de lancering van hun gezamenlijke boek ‘
Follow the Moon’ in de zomer van 2018 verhuisden ze naar een ander gedeelte van het pand waar ze meer ruimte hebben. Lopend door de gang bevindt zich rechts het kantoor en de praktijkruimte en links hebben de dames een sfeervol ‘Meditatiehuis’ ingericht.

Minder stress, meer balans

“Onze samenwerking is bijzonder en complementair te noemen en de basis van Pursang”, zegt Zevering. Toch kan het ondanks hun goede band en hun zen-volle werk soms best knallen tussen de twee. Cieraad lacht: “Vooral toen we aan ons boek werkten, hadden we best wel eens woorden. Wij zijn ook maar gewoon mensen hè? Wij beweren ook helemaal niet dat we de wijsheid in pacht hebben. Maar wij halen zelf zoveel uit meditatie, dat gunnen we anderen ook.” Op de vraag wat ze er dan zoal uithalen antwoorden de Weespers eensgezind: “Ontspanning, minder stress en meer balans.”

Cieraad legt uit: “Met meditatie sluit je de drukte en hectiek van alle dag even buiten. Dat is op dat moment zelf vaak al heel prettig, maar het werkt ook nog een tijdje door zodat je die drukte en hectiek daarna ook weer beter aan kunt”. Zevering vult aan: “Dat is juist NIET zweverig. Wij durven te beloven :’Als je hier de deur uitloopt, sta je steviger op je voeten dan toen je binnenkwam.’ Dat betekent niet dat iedereen hier met een gelukzalige glimlach vertrekt. Soms is een sessie best confronterend. Ken je dat gevoel dat er iets knaagt, maar dat je niet precies weet wat? Grote kans dat je hier het antwoord ontdekt. Dat hoeft niet per se een fijn antwoord te zijn, maar het is wel iets waar je verder mee kunt.”

Comfortzone

Het nieuwe Meditatiehuis biedt Zevering en Cieraad de kans het aanbod uit te breiden. “Uit je comfortzone stappen, dat is echt zo’n hippe kreet van dit moment. Maar waarom zou je over je eigen grenzen heen gaan als dat niet goed voelt?”, vraagt Zevering zich af. “Dan kun je beter die comfortzone van binnenuit verruimen”. Cieraad legt uit dat de mogelijkheden eindeloos zijn: ‘Van dagvullende ont-moetdagen tot workshops waarin meditatie wordt gecombineerd met creativiteit, theater of natuur. Ook kun je bij ons een levens line-up doen en meedoen aan de maandelijkse meditatieavonden aan de hand van de cyclus van de maan. We zijn nog volop bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën, er is altijd wel iets dat bij je past.”

Open Deuren dagen

Gedurende de maand april houdt het Meditatiehuis elke zondag open huis. Belangstellenden kunnen die middagen deelnemen aan uiteenlopende gratis workshops. Het programma: zondag 7 april ‘Leren mediteren’, zondag 14 april ‘City Silence’, zondag 21 april “Follow the Moon’ en zondag 28 april ‘De Naakte Waarheid’. Kijk voor de tijden en meer informatie op pursangperceptie.nl.